Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.14076/14092
Title: | Invernaderos con cultivos rentables Greehouses with profitable Farming |
Authors: | Del Carpio Salinas, Jorge Alberto Huamán Bustamante, Samuel Gustavo Closter Orellana, Gabriel |
Keywords: | Invernadero;Cultivo hidropónico;Base de datos SQL |
Issue Date: | 1-Dec-2005 |
Publisher: | Universidad Nacional de Ingeniería |
Citation: | Del Carpio Salinas, J., Huamán Bustamante, S., & Closter Orellana, G. (2005). Invernaderos con cultivos rentables. TECNIA, 15(2). https://doi.org/10.21754/tecnia.v15i2.424 |
Series/Report no.: | Volumen;15 Número;2 |
Related URI: | http://revistas.uni.edu.pe/index.php/tecnia/article/view/424 |
Abstract: | El proyecto consistió en el diseño y construcción de un sistema de cultivo hidropónico para evaluar el sistema de control de temperatura, humedad, riego y luminosidad en un invernadero de 50 m2. Se cultivo tomates y lechugas, integrado a un cultivo de hongos comestibles “champiñones” durante los meses de Diciembre a Febrero. Los cultivos hidropónicos fueron alimentados a través de riego por goteo de solución nutritiva controlados con un equipo electrónico prototipo. El cultivo de “champiñones” fue alimentado con compost y regado a través de riego por goteo. Ambos cultivos fueron regados independientemente el uno del otro según el plan de riego programado. Las altas temperaturas registradas al interior del invernadero durante el día afectaron el adecuado crecimiento y productividad de los cultivos, además desbordaron el equipo de control de medio ambiente Se diseño y construyó una estación meteorológica que estuvo disponible al final del proyecto y fue una mejora del primer prototipo. Todos los equipos se conectaron en una red RS485, que está configurada para enviar valores digitales a un computador personal con una interfase de usuario para almacenar y administrar una base de datos en MYSQL. Designing and building a system of hidropónico cultivation was the purpose of this work to evaluate the system of control of temperature, humidity, watering and brightness in a hothouse of 50 m2. There were cultivated tomatoes and lettuces, integrated to a cultivation of mushrooms eatable "mushrooms" during the months of December to February. The hidroponicos cultivations were fed through watering by leak of nutritious solution controlled with a team electronic prototype. The cultivation of ''mushrooms" was fed with compost and watered through by leak. Both cultivations were watered the one of the oíher one independently according to the plan of programmed watering. The high temperatures registered to the interior of the hothouse during the day affécted the appropriate growth and productivity of the cultivations; they also overflowed the team of environment control. Designing and building was ma le to a meteorological station that was available at the end of the project it was better versión than the first prototype. All the teams were connected in a net RS485 that was configured to send digital values to a personal Computer with user's interface lo store and to administer a database in MYSQL. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.14076/14092 |
ISSN: | 2309-0413 |
E-mail: | jdelcarpio@uni.edu.pe |
Rights: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | Vol. 15 Núm. 2 (2005) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TECNIA_Vol.15-n2-Art. 9.pdf | 15,16 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License
Indexado por: